top of page

Felismerni vĂ©gtelen lehetƑsĂ©geink tĂĄrhĂĄzĂĄt


Minden Csend tĂĄbor alkalmĂĄval egy belsƑ mantrĂĄt gyakorlunk. Szeptemberben sem lesz ez mĂĄskĂ©nt, gyakorolni pedig a szo-ham mantrĂĄt fogjuk, ami a belsƑ nyugalomra Ă©s csendre segĂ­t rĂĄhangolĂłdni, de ami ennĂ©l fontosabb, összehangol a “teremtƑ tudattal” Ă©s azzal, hogy a korlĂĄtok, amiket Ă©letĂŒnkben tapasztalunk, csak illĂșziĂłk, a lehetƑsĂ©geink igazĂĄbĂłl vĂ©gtelenek.

A szo-ham mantrĂĄt lĂ©legzƑ mantrĂĄnak is nevezik, ugyanis a lĂ©legzĂ©s ĂŒtemĂ©re törtĂ©nik a szavak mentĂĄlis ismĂ©tlĂ©sĂ©vel. A mantra univerzĂĄlis, nem kapcsolĂłdik egyetlen vallĂĄshoz sem, bĂĄrki ĂĄltal hasznĂĄlhatĂł technika, amely segĂ­ti megnyugtatni az elmĂ©t Ă©s a testet egyarĂĄnt. Tanulhatjuk ĂĄltala szabĂĄlyozni a lĂ©gzĂ©sĂŒnket (Ă©s ezĂĄltal az energiĂĄnkat), az idegrendszerĂŒnket, aminek eredmĂ©nye a relaxĂĄlt tudatĂĄllapot elĂ©rĂ©se valamint a belsƑ csend megtapasztalĂĄsa.

TöbbfĂ©le kĂ©pen fordĂ­tjĂĄk a szavak pontos jelentĂ©sĂ©t, de a tartalom mindegyik fordĂ­tĂĄsban megegyezik. Az egyik fordĂ­tĂĄs szerint a So jelentĂ©se “teremtƑ tudat” a ham pedig â€œĂ©n vagyok”. Azzal, hogy ezt a kĂ©t szĂłt egyĂŒtt rezegtetjĂŒk, önmagunkban összekapcsoljuk a jelentĂ©sĂŒket is. A teremtƑ tudat vagy Isten Ă©n vagyok Ă©s ez a kettƑ minƑsĂ©g nincs elkĂŒlönĂŒlve egymĂĄstĂłl, hanem egyek. Az emberi szenvedĂ©s legnagyobb forrĂĄsa ugyanis az, hogy e kĂ©t minƑsĂ©get szĂ©tvĂĄlasztjuk egymĂĄstĂłl.

A szo-ham â€œĂ©n vagyok Az”-kĂ©nt is lefordĂ­thatĂł vagy “Az vagyok”. De mindegy, hogy pontosan hogyan fordĂ­tjuk, ugyanis a mantra nem a szavak szintjĂ©n hat, hanem energiĂĄjĂĄval.

A mantra gyakorlĂĄsĂĄhoz nem kellenek speciĂĄlis körĂŒlmĂ©nyek. KeressĂŒnk egy szĂĄmunkra kĂ©nyelmes testhelyzetet Ă©s lazĂ­tsuk el a testĂŒnket. Ha valahol mĂ©g Ă©rzĂŒnk a testĂŒnkbe feszĂŒlĂ©st, tudatosan vigyĂŒk oda a figyelmĂŒnket Ă©s lazĂ­tsuk el. TegyĂŒk össze a tenyerĂŒnket a mellkasunk elƑtt Ășgy, hogy hĂŒvelyk Ă©s kisujjaink összeĂ©rjenek. PĂĄr pillanatig figyeljĂŒnk a lĂ©gzĂ©sĂŒnkre Ă©s arra, ahogy a mellkasunk felemelkedik Ă©s sĂŒllyed, majd kezdjĂŒk el ismĂ©telni a Szo hangot belĂ©gzĂ©skor Ă©s a Ham hangot kilĂ©gzĂ©skor.

ÉrdekessĂ©g, hogy amikor a szo-ham szavakat egymĂĄs utĂĄn ismĂ©teljĂŒk, vĂ©gĂŒl ezek hamsa szĂłvĂĄ vĂĄltoznak, aminek jelentĂ©se hattyĂș. A hattyĂș szibolikĂĄja az advaita vĂ©dĂĄnta filozĂłfia szerint: a hattyĂș, bĂĄr a vĂ­zben Ă©l, a tolla mĂ©gsem lesz soha vizes. Így a „megszabadult ember” is ebben az illuzĂłrikus vilĂĄgban Ă©l, mĂ©gis teljesen Ă©rintetlen marad tƑle.

“Az EgysĂ©g felismerĂ©sĂ©ben az ember rĂĄjön, hogy Ă©letĂ©nek sajĂĄt maga a kovĂĄcsa, az irĂĄnyĂ­tĂłja, Ă©s felismerheti a vĂ©gtelen lehetƑsĂ©gek tĂĄrhĂĄzĂĄt, hiszen Isten Ă©s az ember akarata mindig egy. Így kĂ©pes az ember megĂ©lni a TeremtƑ tudatot, s lesz sajĂĄt Ă©letĂ©nek cselekvƑ vezĂ©re.”

(HorvĂĄth-KovĂĄcs DiĂĄna, http://ayurvedika.hu)

 

CSENDELVONULÁS

SzeretnĂ©d megtapasztalni a belsƑ csendet?

​

PusztĂĄn a beszĂ©dtƑl valĂł tartĂłzkodĂĄs mĂ©g egyĂĄltalĂĄn nem csend. A csend az elme csendje, az elme bĂ©kĂ©je. Az Ă©rzelmi kavargĂĄsok lecsillapĂ­tĂĄsa, a gondolatok konfliktusainak megbĂ©kĂ­tĂ©se, az önvalĂłnk megtapasztalĂĄsa – ez a csend.

HelyszĂ­n: MĂĄlnĂĄskert VendĂ©ghĂĄz, KĂłspallag IdƑpont: 2017. szeptember 1-3.

Gyere Ă©s tapasztald meg.

Legfrissebb bejegyzések
ArchĂ­vum
Cimke felhƑ
Még nincsenek címkék.
LĂ©pj kapcsolatba velem
  • Facebook Basic Square
bottom of page