top of page

A fejlődésünk nem határidős feladat


"Az emberi születés nem véletlenszerű esemény, célja van. Az emberi lény azért születik, hogy beteljesítse ezt a célt. " (Szvámí Ráma)

Az idézetben Szvámí Ráma tömören azt fejezi ki, hogy az emberi lény leszületésének célja a fejlődés. A végső célnak ki lehet mondani a megvilágosodást, de ezt a célt érdemes a jelenlegi életet meghaladó távlatba rakni, hiszen annak nagyon kevés az esélye, hogy valaki olyan fejlettségi fokkal született, hogy gyerek korától kezdve folyamatosan meditál és gyakorol. Az is lehet, hogy valaki nem a gyakorlás által éri el a megvilágosodást. Ebben az esetben nagy valószínűséggel valószínű, hogy az előző életeiben már megdolgozott érte. Az én olvasatomban tehát, ha csak egy életet nézünk, az út a cél, hogy a lélek az úton haladva fejlődjön.

A fejlődésben és önmagunk folyamatos meghaladásában akkor tudunk lazán, erőlködésmentesen benne lenni, ha tudatára ébredtünk annak, hogy több leszületés van és ezáltal kitágítjuk az időről alkotott elképzelésünket. A jelenlegi életünk csak egy szakasz egy sokkalta hosszabb idővonalon, és ezen a rövid szakaszon kell eljutnunk valahová. Ha ezt tudatosítjuk, akkor nem kell többé összeszorított kézzel rohanni előre és mindenképpen megfejlődni mindent, amit hitünk szerint a boldogságunk útjában áll. A földi életben léteznek határidők, amik betartása fontos, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de

a személyiségünk fejlődése nem határidőkhöz kötött és nincs lekorlátozva egy leszületésre.

Az eredményorientált elme az, amely folyamatosan megteremti az akarást és rohanást.

Szeretnék megemlíteni a leszületésekkel és fejlődéssel kapcsolatban egy másik fontos fogalmat, mégpedig a karmát, ami még jobban segít fellazítani az eredményorientált gondolkodást. Ha tudomásod van a karmikus terheltségedről, akkor el tudod fogadni azt is, hogy talán nem úgy és nem olyan ütemben tudsz fejlődni ebben az életedben, ahogy azt szeretnéd. Lehet, hogy előző életedből hozol magaddal olyan feladatokat, amelyeket meg kell fejlődnöd és nem tudsz tovább lépni, amíg ez nem történik meg. A szanszkrit vászana szó látens belső vágyat jelent, indíttatást, amely a leszületés előtt irányít és behúz a létezésbe. A szülőknek, ahová leszületünk is van vászanája és csak olyan helyre tudunk leszületni ahol a saját és a szülői vászana tudnak egymáshoz minőségileg kapcsolódni. A leszületésben, a vászanánk, megoldandó feladataink irányítanak minket. Lehet, hogy olyan tartalmakat kell átélned ebben az életben, amelyeket súlyosan elakadt szülők tudnak neked adni, és nem egy spirituálisan kitisztult család. Ezeken a tapasztalásokon keresztül fejlődünk, hol lassan, hol gyorsabban haladva előre.

Mindennek megvan a saját ideje és talán te is egy picit bele tudsz lazulni a saját életedbe és fejlődésedbe, ha látod, hogy több összetevője van a haladásodnak - részben attól függ, hogy mennyit gyakorolsz és hogyan végzed a spirituális gyakorlatokat, részben az önismereti úton járástól függ, mert a pszichében lévő elakadások meggátolják a spirituális fejlődést és a harmadik része a karmikus terheltség, amely megteremti az életed körülményeit.

Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
Lépj kapcsolatba velem
  • Facebook Basic Square
bottom of page