top of page

Felismerni végtelen lehetőségeink tárházát


Minden Csend tábor alkalmával egy belső mantrát gyakorlunk. Szeptemberben sem lesz ez másként, gyakorolni pedig a szo-ham mantrát fogjuk, ami a belső nyugalomra és csendre segít ráhangolódni, de ami ennél fontosabb, összehangol a “teremtő tudattal” és azzal, hogy a korlátok, amiket életünkben tapasztalunk, csak illúziók, a lehetőségeink igazából végtelenek.

A szo-ham mantrát lélegző mantrának is nevezik, ugyanis a lélegzés ütemére történik a szavak mentális ismétlésével. A mantra univerzális, nem kapcsolódik egyetlen valláshoz sem, bárki által használható technika, amely segíti megnyugtatni az elmét és a testet egyaránt. Tanulhatjuk általa szabályozni a légzésünket (és ezáltal az energiánkat), az idegrendszerünket, aminek eredménye a relaxált tudatállapot elérése valamint a belső csend megtapasztalása.

Többféle képen fordítják a szavak pontos jelentését, de a tartalom mindegyik fordításban megegyezik. Az egyik fordítás szerint a So jelentése “teremtő tudat” a ham pedig “én vagyok”. Azzal, hogy ezt a két szót együtt rezegtetjük, önmagunkban összekapcsoljuk a jelentésüket is. A teremtő tudat vagy Isten én vagyok és ez a kettő minőség nincs elkülönülve egymástól, hanem egyek. Az emberi szenvedés legnagyobb forrása ugyanis az, hogy e két minőséget szétválasztjuk egymástól.

A szo-ham “én vagyok Az”-ként is lefordítható vagy “Az vagyok”. De mindegy, hogy pontosan hogyan fordítjuk, ugyanis a mantra nem a szavak szintjén hat, hanem energiájával.

A mantra gyakorlásához nem kellenek speciális körülmények. Keressünk egy számunkra kényelmes testhelyzetet és lazítsuk el a testünket. Ha valahol még érzünk a testünkbe feszülést, tudatosan vigyük oda a figyelmünket és lazítsuk el. Tegyük össze a tenyerünket a mellkasunk előtt úgy, hogy hüvelyk és kisujjaink összeérjenek. Pár pillanatig figyeljünk a légzésünkre és arra, ahogy a mellkasunk felemelkedik és süllyed, majd kezdjük el ismételni a Szo hangot belégzéskor és a Ham hangot kilégzéskor.

Érdekesség, hogy amikor a szo-ham szavakat egymás után ismételjük, végül ezek hamsa szóvá változnak, aminek jelentése hattyú. A hattyú szibolikája az advaita védánta filozófia szerint: a hattyú, bár a vízben él, a tolla mégsem lesz soha vizes. Így a „megszabadult ember” is ebben az illuzórikus világban él, mégis teljesen érintetlen marad tőle.

“Az Egység felismerésében az ember rájön, hogy életének saját maga a kovácsa, az irányítója, és felismerheti a végtelen lehetőségek tárházát, hiszen Isten és az ember akarata mindig egy. Így képes az ember megélni a Teremtő tudatot, s lesz saját életének cselekvő vezére.”

(Horváth-Kovács Diána, http://ayurvedika.hu)

 

CSENDELVONULÁS

Szeretnéd megtapasztalni a belső csendet?

Pusztán a beszédtől való tartózkodás még egyáltalán nem csend. A csend az elme csendje, az elme békéje. Az érzelmi kavargások lecsillapítása, a gondolatok konfliktusainak megbékítése, az önvalónk megtapasztalása – ez a csend.

Helyszín: Málnáskert Vendégház, Kóspallag Időpont: 2017. szeptember 1-3.

Gyere és tapasztald meg.

Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
Lépj kapcsolatba velem
  • Facebook Basic Square
bottom of page