top of page

Indiai elvonulás Szvami Rama Ashramjába 2.rész


Az utazás

A repülő út első szakasza Dubaig négy és fél óra volt. A dubai reptéren 5 órát vártunk, ami gyorsan eltelt, mert ezen a hatalmas tranzit állomáson rengeteg üzlet, étterem, látnivaló múlatja az időt.

Delhi innen 5 óra repülés.

Csoportosan utaztunk, a tradíció magyar gyakorlói, illetve kezdő jógázok alkották a csoportot. Nem kell elköteleződnöd a tradícióba ahhoz, hogy az Ashramba gyakorolj. Egy-két éves jógás múlttal és némi meditációs gyakorlattal már neki lehet vágni az ashram életnek. Az időtartamát egyénileg is meghatározhatod, kezdetnek minimum két hetet javaslok. Én most három hetes gyakorlást vállaltam, amiben 15 napos csendgyakorlatot tartottam. (a csendgyakorlatról egy későbbi részben teljes részletességgel olvashatsz)

Delhitől az Ashramból értünk küldött külön busszal mentünk Rishikesig. Rishikes a Himalája lábánál, a Gangesz partján terül el. Rishikest a jóga fővárosának is szokták hívni, az ott működő számos jógaiskola miatt.

Ez a viszonylag rövid 200 km-es út nyolc órát vett igénybe. Az utak állapota tragikus, a szabadon tébláboló szent tehenek sokszor megállásra késztetik a járműveket. A gépjárműpark meglehetősen lepusztult állapotú és igen vegyes képet mutat. Az ökrös szekértől kezdve, a háromkerekű tuk-tukon (ami a helyi taxi) át, még európai luxusautóval is lehet találkozni. Néha van az útburkolaton felfestés, de az olyan, mintha ott sem volna: három sávból öt-hat sávot alakítanak ki.

Az utakon nincs rendőr, nincs igazoltatás, viszonylag kevés a baleset. Kívülről egy hatalmas káosznak tűnik a közlekedés, az egészet a flow működteti. A kevés baleset annak köszönhető, hogy nagyon figyelnek egymásra, nem csak a szemükkel látnak, hanem érzik egymást. Látni kiabáló sofőröket is, de nem azzal az agresszióval teszik, amit a hazai utakon tapasztalok. Nehezen megszokható a folyamatos dudálás, így jelzik az előzést az előzendő járművezetőnek.

Útközben megálltunk ebédelni, egy út melletti étterembe, ami itt egy felső kategóriás helynek számít. Én a kedvenc indiai ételemet, a panner tikka masalát ettem. Nem csalódtam, az étel nagyon finom volt. A fizetésnél nem kellett mélyen a zsebbe nyúlni, még a jobb éttermekben is fele annyiba kerül az étel, mint itthon.

Este nyolc körül, kimerülten érkeztünk az Ashramba.....

Folytatás következik...


Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
Lépj kapcsolatba velem
  • Facebook Basic Square
bottom of page