top of page

NÉGY DOLOG, AMIT FELTÉTLENÜL ÉRDEMES TUDNI A DERÉKFÁJÁSRÓL​


Gerincünk egy elképesztő szerkezet. Egyszerre szilárd és rugalmas, hajlik és csavarodik. Törzsünk tartja végtagjainkat, gyakorlatilag alig akad olyan mozdulatunk, amelyben ne venne részt. Ekkora igénybevétel mellett nem csoda, hogy a derékfájás rendkívül gyakori, az emberek nyolcvan-kilencven százalékát érinti élete során.

A derékfájdalom a második leggyakoribb ok, ami miatt az emberek felkeresik háziorvosukat. A fájdalom oka sokféle lehet. Eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból, illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat. A sérülésekről, műtéti szövődményekről, egyéb betegségekről, (például törés, ciszta, rák) nem is beszélve.

Gyengéd nyújtással megelőzhetjük a derékfájdalmat

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor összetörten ébredünk, kényelmetlen feszülést érzünk, amikor mondjuk bekötjük a cipőfűzőnket, vagy egy hirtelen mozdulattal oldalra fordulunk. Lényegesen javíthatunk ezen, ha lefekvés előtt néhány nyújtógyakorlatot végzünk. Például feküdjünk a hátunkra és húzzuk fel térdünket a mellkasunkhoz. Ügyeljünk arra, hogy kemény felületen feküdjünk, ne az ágyban vagy a kanapén végezzük ezt a gyakorlatot; legjobb leteríteni egy pokrócot vagy egy jógaszőnyeget a földre. Végezzünk lehetőleg minél lassabban ezt az egyszerű mozdulatsort, hét-tíz alkalommal, s minden egyes gyakorlat során maradjunk pár másodpercig felhúzott térdekkel.

A derékfájdalmat okozhatják más problémák

A reggeli fájdalomnál már komolyabb probléma az isiász, a porckorongsérv, vagyis köznapi nevén gerincsérv, a gerinccsatorna-szűkület, a gerincferdülés, csontritkulás, vagy a Bechterew-kór okozta fájdalom. Fontos, hogyha bármelyik gerincbetegség leírásában saját tüneteinket véljük felfedezni, akkor is mindenképp menjünk el orvoshoz, hiszen ezek tényleges megállapítása és gyógyítása szakember feladata!

Csak a legszükségesebb esetben döntsünk a gerincműtét mellett

Nem azért érdemes csak a legvégső esetben rászánni magunkat az operációra, mert veszélyes, hanem mert sok esetben a műtéti eljárás kivédhető. A legtöbb gerincbetegség elmúlik néhány hónapos intenzív konzervatív kezeléstől (gyógytorna, azaz fizioterápia, gyógyszeres- és injekciós kezelés). A gerincműtét csak akkor legyen lehetséges opció, amikor már semmilyen más kezelés nem segít. Azonban a gerincbetegségek esetén az operáció csak a gyógyulás kiindulópontja. Az azt követő időszak legalább annyira fontos, mint az arra való felkészülés.

Segíthet a krónikus derékfájdalmunkon, ha javítjuk általános egészségi állapotunkon

​A krónikus derékfájás, mint bármely más kóros állapot mögött igen sokféle tényező állhat. A dohányzásról való leszokás, a megfelelő alvás, a stressz enyhítése, a rendszeres sportolás, valamint az étrendünkre való odafigyelés is befolyásolja azt, hogy jelentkeznek-e gerincproblémák életünk során. A betegség többnyire ugyanis olyan embereknél jelentkezik, akik fizikailag gyengébbek, illetve túlsúlyosak. A kilók leadásával megszűnhetnek a gerincproblémáink és számos más egészségügyi problémánk is. Mindezek mellet pedig nem szabad megfeledkeznünk a lelki tényezőkről sem. Megfoghatatlan és hihetetlennek tűnő elképzelés, hogy a lelki hogylétünk képes hatást gyakorolni a fájdalmunkra. Kutatások igazolják, hogy a múltbeli tapasztalataink, a gondolkodásunk, a személyiségünk érettsége mind-mind hozzájárul a fájdalom meg​éléséhez, és így a gyógyuláshoz is.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Legfrissebb bejegyzések
Archívum
Cimke felhő
Még nincsenek címkék.
Lépj kapcsolatba velem
  • Facebook Basic Square
bottom of page